Jasonin alustus rakkauden ja avioliiton teologiasta kesti 40 minuuttia ja sai aikaan melkoisen jatkokeskustelun. Vaikka ensimmäistä kertaa luennoitsija puhui ilman apuvälineitä (kuvia tai powerpointtia), yksikään sielu ei pitkästynyt, kun puhuja osasi hommansa ja aihe iski suoraan sydämeen. Mitä on olla Jumalan kuva? Mitä on seksi? Miksi kirkon mukaan ei saa erota? Miksi ehkäisy on kielletty? Suuria aiheita, jotka vetivät yhden jos toisenkin hiljaiseksi.
Mitä on rakkauden teologia? Se on oppi Jumalasta ja hänen suhteestaan meihin rakkauden näkökulmasta katsottuna. Jason katseli tätä oppia vielä ruumiin teologian ja Johannes Paavali II:n Imago Dei (Jumalan kuva)-käsityksen näkökulmasta. Edesmenneen paavin teologinen pommi oli ajatus ihmisen ruumiillisuudesta ja seksuaalisuudesta Jumalan kuvan toteuttajana. Jumala on kolmiyhteinen, persoonien yhteys, joten miehen ja naisen yhdeksi tuleminen avioliitossa ja seksissä kuvastavat Jumalan elämää ja rakkautta.
Avioliitto luo henkilöiden välille uuden todellisuuden vähän niin kuin lapsen synnyttäminen luo uuden todellisuuden. Lapsen saamisessa hmisestä on nyt tullut äiti tai isä, avioliiton solmimisessa ihmisestä on nyt tullut mies tai vaimo. Vaikka kuinka huonosti lapsen kasvattaisi, todellisuus on peruuttamaton - isyyttä tai äitiyttä ei voi lopettaa, filmiä ei voi kelata taaksepäin lapsen syntymää edeltävään aikaan. Sama pätee avioliittoon - vaikka kuinka huonosti asiat menisivät, todellisuutta ei voi enää muuttaa, mies on mies, vaimo on vaimo. Kyse ei siis niinkään ole siitä, ettei saa erota vaan siitä, ettei voi erota.
Seksi on vihkivalojen uudistamista - siinä ikään kuin uudestaan ja uudestaan sanotaan "tahdon". Sen on tarkoitus kuvata Jumalan elämää antavaa, itsensä täysin antavaa rakkautta. Ehkäisty seksi epäonnistuu tässä Jumalan kuvastamisessa - se ikään kuin sanoo: "tahdon kyllä, MUTTA..."
Jason suositteli myös monia hyviä kirjoja, kuten Johannes Paavali II:n A Theology of the Body (helppolukuisempi versio on Christopher Westin The Theology of the Body for Beginners) ja C.S. Lewisin The Four Loves (suomeksi käännetty nimellä Neljä rakkautta). Johannes Paavali II:n The Jeweler's Shop oli saanut erään ei-katolisen naisen toteamaan itkuun purskahtaen: "Miten joku paavi voi tietää, miltä minusta tuntuu?" Sheldon Vanaukenin A Severe Mercy -kirjan Jason on lukenut jo kuudesti, ja hän on ostanut sitä 15 kappaletta antaakseen sitä aina hääpareille häälahjaksi.
Läsnäolijat vaikuttivat kovin vaikuttuneilta ja toivoivat Jasonin tulevan joskus takaisin. Eikä se ole lainkaan mahdoton ajatus. Ensi vuoden tapaamisiin kaivataan vielä aiheideoita, vaikka monia onkin jo - mahdollisia vieraita ovat mm. piispa Teemu ja europarlamentaarikko Timo Soini! Ensi kerralla vietämme kuitenkin joulu-iltaa 19.12, tervetuloa mukaan kaverin kanssa!
1 kommentti:
Oli todella mielenkiintonen ilta ja Jason osasi puhua erittain hyvin ja tarkeista asioista. Kiva kun pistit kirjasuositukset tahan kun itse ei tullut laitettua ylos.
Lähetä kommentti